Etiketter

, , , , , , , , , ,

​Första veckan gick fort och ganska lätt. Bra, för det gav mersmak och spillde i livet i övrigt. Jag har numera en kvart inbokad för ordning och reda varje dag, tänkte försöka hålla det även när utmaningen är slut, kom dessutom överens med boendestödet om att det är det vi ska ägna vår en och en halv timme i veckan åt (mer om det i ett annat inlägg. 

Dag 1: 

Göra mig av med 2 saker som stör mig. 

Det blev en trasig toasits (så slipper jag klämma rumpan när jag torkar mig och förhoppningsvis sporrar det kalla porslinet till att faktiskt byta till den hela toastolen vi har i bodan, den vi har rinner konstant – mycket oeko) och halvvissen basilika som stått i köksfönstret och gett mig dåligt samvete (har svårt att slänga växter det finns liv i). 

Dag 2:

Göra mig av med 1-2 saker jag inte använder. 

Det blev till sist bara en sjal som hamnade i en kasse  med kläder som ska ges bort, antingen på en klädbytardag eller till klädinsamling för någon hjälporganisation vi vill stödja. Däremot började jag röja undan så vi ska kunna bära upp linneskåpet till sovrummet. 

Dag 3:

Göra mig av med 1-2 saker som är minnen, arvegods eller gåvor jag inte vill ha, känns det svårt kan jag spara ett foto. 

Jag har fått massa kartonger med saker mina föräldrar sparat åt mig så jag gjorde det lätt för mig och tittade i en av dem. Det blev några pappersdockor med kläder som jag gjorde som barn plus en trasig leksak. 

Mångfald, rasifierade dockor, Mon Ami

Den trasiga apan, Mon Ami, är av plast och vi plastbantar så jag tyckte inte den var värd att laga. Jag blev väldigt glad att se klippdockorna, beundrar arbetet jag lagt ner men också mångfalden. Dockorna jag lagt ner mest energi på är rasifierade.

Dag 4:

Ge kärlek och beröm till någon som gjort något bra. 

Jag har tackat min man och min bror för bra saker dom gjort men inser nu när jag skriver att det inte är samma sak. Jag har däremot berömt vår höna Endipp för att hon ruvar så bra, våra hundar när dom skött sig extra bra och vår dotter när hon gjort något nytt, gör som vi sagt eller gjort något nytt. Kan dra slutsatsen att jag behöver träna på att berömma mig själv och andra vuxna. Tur att det finns fler timmar på den här dagen! 

Jag berömde min man och min bror för medvetna ansträngningar jag ser dem göra och för framsteg som skett över tid. Det kändes bra men det är definitivt något jag behöver göra oftare. Jag lyckades dessutom känna mig nöjd med min egen insats under dagen och det är nästan som att berömma mig själv. 

Dag 5:

Skriva ner 3 saker jag vill ägna min tid åt.

Jag vill ta hand om mig själv genom att träna, veckovis hemmaspa och äta bra hemlagad mat.

Jag vill umgås med familj och vänner. 

Jag vill vara kreativ och försörja mig på det, i det ingår att bli så självförsörjande som möjligt genom odling och djurhållning och att starta eget. 

Dag 6:

Skriv ner mitt mål för den här utmaningen, det ska vara specifik, mätbart, realistiskt och tidsbundet.

Mitt mål är att lägga grunden för att faktiskt få ordning hemma genom att ägna 15 minuter om dagen till det, så genom att göra alla uppgifter så har jag skapat en ny rutin. Jag ska ta en kvart på kvällen när barnet somnat, innan jag tar egentid och umgås med mannen. Jag har tagit före-bilder och lagt upp på Instagram, dokumenterar undertiden, redovisar i bloggen och kommer ta efter-bilder. Jag ska vara klar med utmaningen i början av oktober men ordningskvartarna kommer ligga kvar på mitt schema tills jag kommer på en bättre metod.

Dag 7:

Rensa en översta hylla. 

Jag tog hyllan på kattvindan som är tänkt att bli säsongsklädkammare. Packade ner alla urvuxna babykläder i en säck i väntan på en broster. 

Ordning hemma, översta hyllan

Översta hyllan. Det finns fort lite saker där som ska bort men det är stor skillnad hela hyllan var proppfull med urvuxna babykläder, som på bilden till vänster.

Det mesta som rensas bort går till återvinning på ett eller annat sätt, vi slänger väldigt lite i brännbart, på det sättet är det lättare för mig att göra mig av med grejer med gott samvete. 

Annonser